Dzisiaj na konferencji laryngologicznej, która odbyła się w Poznaniu miałam przyjemność poznać osobiście jednego z przedstawicieli firmy Atos Pana Marcina Zajczuka.
Głównym tematem naszej rozmowy była możliwość wprowadzenia dofinansowania do sprzętu dla laryngektomowanych oraz jak najwcześniejsze dotarcie do osób po operacji, a nawet- tak jak jest od dawna w USA i wielu państwach Europy- zaopiekowanie się pacjentem jeszcze przed zabiegiem. I tu Pan Marcin w imieniu firmy obiecał pomoc , ale to my Kochani musimy „poruszyć niebo i ziemię”, zacząć działać, bo nikt za nas tej roboty nie wykona. Mam na myśli na początek np. wystosowanie petycji do Ministerstwa, pod którą podpisaliby się wszyscy laryngektomowani i ich rodziny - Nie wiem, czy już wcześniej ktoś, a może jakieś stowarzyszenie poczyniło jakiekolwiek kroki w tym kierunku. Jeżeli macie wiedzę na ten temat- podzielcie się, proszę. A może macie inne pomysły… Jeżeli np. cukrzycy, niewidomi, osoby ze stomią brzuszną czy stwardnieniem rozsianym mogą mieć niesamowite ulgi w leczeniu oraz refundowany- czasami w pełni- sprzęt- to DLACZEGO OSOBY PO LARYNGEKTOMII MUSZĄ ZA WSZYSTKO PŁACIĆ ZE SWOJEJ KIESZENI- a wielu jest takich, których po prostu nie stać na podstawowy sprzęt do godziwego codziennego funkcjonowania, którzy muszą niejednokrotnie ponosić tego konsekwencje w postaci częstych infekcji dróg oddechowych, urazów tchawicy i wielu innych dolegliwości..
Drugim tematem naszej rozmowy była pomoc wszystkim, którzy chcieliby skorzystać ze sprzętu typu protezki, rurki, filtry – pomoc, polegająca na dokładnej informacji o rodzaju sprzętu, rozmiarze, cenie oraz dopasowaniu do potrzeb konkretnej osoby.
Wiele razy słyszałam, że ktoś kupił np. rurkę i nie pasowała- a zwrócić z wiadomych względów- jeżeli była rozpakowana- nie można było. Aby do takich sytuacji nie dochodziło Pan Marcin obiecał pomoc. Dlatego też, aby wszystkim ułatwić kontakt z Panem Marcinem zaprosiłam Go na nasze forum, aby się zarejestrował. Będziemy mieli możliwość bezpośredniego tu na forum skorzystania z fachowych porad i pełnej, wyczerpującej informacji „z pierwszej ręki”.