Witajcie Przyjaciele! Pomysł z opaskami na rękę, jest jak najbardziej słuszny. Nasi członkowie już od dawna noszą w portfelach a kierowcy dodatkowo za osłoną przeciw słoneczną w swoich samochodach. zafoliowaną informację o tym jak nam udzielać pierwszej pomocy, szczególnie chodzi o sztuczne oddychanie. Jakieś dwa lata temu , w porozumieniu ze Stowarzyszeniem Ratowników medycznych, przeprowadziliśmy szeroko zakrojoną akcję, mającą na celu wyposażenie karetek pogotowia we właściwy sprzęt do podawania powietrza do stomy, oraz przeszkolenia ratowników w tym zakresie. Entuzjazm z obu stron był duży, ponieważ było to zagadnienie prawie całkowicie w ratownictwie nieznane. Ale trudno mi teraz powiedzieć ile zrobiono w praktyce w tej materii. Postaram się dowiedzieć coś w tej materii i na pewno podzielę się z Wami tą informacją. W temacie opasek, myślę że powinny one być z takich materiałów, żeby można je nosić w każdej sytuacji, ale żeby nie powodowały swoim wyglądem powszechnego zainteresowania, bo otwarta stoma, apaszka czy osłonka z gąbki i tak już nas wystarczająco wyróżniają z otoczenia. Moja propozycja to metal/ niklowany, może srebro/ bądź tworzywo sztuczne, dla tych uczulonych na metal. Pozdrawiam serdecznie Mundek.