Mówimy bez krtani

KARTA INFORMACYJNA PO LARYNGEKTOMII => WAŻNE ZALECENIA I PORADY => Wątek zaczęty przez: Marzena w Lutego 09, 2019, 18:50:25

Tytuł: PAMIĘTAJ
Wiadomość wysłana przez: Marzena w Lutego 09, 2019, 18:50:25
PAMIĘTAJ!
      1. Prowadź spokojny tryb życia; unikaj stresów, reaguj bez emocji na to, na co osobiście nie masz wpływu. 

      2. Nie wyłączaj się z życia społecznego i rodzinnego,
nie zrywaj znajomości z najbliższymi i przyjaciółmi; możesz na nich liczyć; 

      3.  Ciesz się i raduj tym co jest i było; umartwianie się będzie obniżać Twoją kondycję psychiczną I odporność.
Mimo "dołków" staraj się być wesołym (-ą), pogodnym (-ą), trwaj w dobrym humorze i dobrej wierze we wszystko co najlepsze, i że wszystko jest i będzie w porządku; 

      4. Nie zamartwiaj się; to obniży Twoją kondycję psychiczną, utrudni walkę z chorobą; 

      5. Staraj się bywać między ludźmi, nawiąż nowe kontakty, znajomości,
zgłoś się do najbliższego Klubu Polskiego Towarzystwa Laryngektomowanych,
tj. osób po operacji całkowitego usunięcia krtani, gdzie otrzymasz wiele pomocy, wskazówek, co do walki z chorobą i jej następstwami; 

      6. Rozmawiaj z osobami po operacji krtani, pomogą w trudnych chwilach, sytuacjach, doradzą, otrzymasz wsparcie; 


      7. Rozmawiaj z dziećmi (zwłaszcza małymi); są szczere, autentyczne, bez barier komunikacyjnych,
bardzo chętnie pomagają w nawiązaniu kontaktów (nawet tych trudnych); 

      8. Pogódź się z faktem, że jesteś chory - inwalidą mowy (komunikacji werbalnej); 

      9.  Kiedy myślisz o śmierci - stosuj pkt 5 i 6 (patrz zapis kursywą - pochyły).
 
Z tą chorobą można dobrze żyć i funkcjonować;

             10. Przestrzegaj diety zróżnicowanej  bogatej w witaminy:
 A (marchew, szpinak, dynia, sałata zielona, ryby, tran, żółte i zielone owoce, groszek zielony, fasola szparagowa, jaja, wątroba),
witaminę C (natka pietruszki, słodka - surowa papryka - czerwona i zielona, różne odmiany kapusty, kalafior, kalarepa, owoce jagodowe, czarna porzeczka, kiwi, ziemniaki, różne soki owocowe i warzywne),
oraz witaminę E (kiełki pszenicy, kukurydza, olej sojowy, oliwa, słonecznik, orzechy włoskie i ziemne, wątroba); 

      11. Stosowanie w/w diety wspomaga organizm w procesy naprawcze po operacji podnosząc odporność organizmu; pokarmy bogate w witaminy A, C i E, wymienione wcześniej oraz zasady zdrowego żywienia zapobiegają chorobom nowotworowym i jej następstwom; 

      12.  Ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworowej ma błonnik,
 który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Znajdziesz go m.in. w ciemnym pieczywie, owocach i warzywach; 

      13.  Przestrzeganie wskazówek lekarskich i pielęgniarskich pozwoli na uniknięcie powikłań lub nawrotu choroby;