Laryngektomia > Polecane książki, artykuły, filmy, linki
LINKI
Marzena:
Terrie Hall- w styczniu 2001 r. w wieku 40 lat, zdiagnozowano u niej raka jamy ustnej ,
a pod koniec miesiąca rozpoznano raka gardła i krtani .
Terrie jest dwanaście lat po operacji usunięcia krtani. Przedstawia swoją opowieść ku przestrodze innym. Jest ofiarą palenia papierosów , a obecnie niestrudzoną działaczką kampanii antynikotynowej. Przede wszystkim jest po prostu Terrie - przemiłą kobietą o wielkim sercu z Północnej Karoliny.
Terrie wiele podróżuje po jej domowym stanie Utah, odwiedza szkoły i rozmawia z dziećmi o zagrożeniach i konsekwencjach palenia tytoniu, za co otrzymała nagrodę i wyróżnienie od władz Północnej Karoliny. Jest również zaangażowana w wiele innych zdrowotnych i profilaktycznych stowarzyszeń i akcji. Jest członkiem zarządu Międzynarodowego Stowarzyszenia Laryngektomowanych, przewodniczy Amerykańskiemu Stowarzyszeniu Raka RELAY FOR LIFE. Jest również prezesem Zachodniego Klubu SPEAK EASY CLUB, aktywnym członkiem stowarzyszenia SAVE- ofiar palenia tytoniu i wielu, wielu innych.
Prywatnie Terrie uwielbia grać w kręgle, czytać romanse i otaczać opieką ludzi.
Historia Terrie jest opowieścią o odpokutowaniu, męce i wytrwałości. Jak sama to ujęła:
„Zawsze myślisz, że to może zdarzyć się komuś innemu. Ja jestem tym kimś innym.”
http://youtu.be/TAE4-jBmt4c część 1
http://youtu.be/_6JR6diONug część 2
mundekczapla:
Historię Terrie Hall, powinno się rozpowszechniać w szkołach/ tak jak to robi ona/. Świetne tłumaczenie Marzenko, jestem pełen uznania. Mundek
teresa:
Te opowieści powinny być w szkołach pokazywane,WIDZIAŁĄM GDZIEŚ TO KIEDYŚ BARDZO CIEKAWE NAPRAWDE,WARTO OBEJŻEĆ.
Marzena:
Tereniu, musiałaś ten film widzieć , bo przedstawiałam go już na poprzednim forum na Socjum w sześciu częściach. Teraz udało mi się zespolić go w dwie części. Poza tym na You Tube jest wiele innych filmików o Terrie Hall w oryginale. Warto poczytać komentarze – prawie co drugi typu:
„…od dzisiaj nie palę!”
Nas to już nie dotyczy, ale mamy rodziny, dzieci, wnuki, znajomych i przyjaciół… Dla nas ten film ma inne przesłanie- pokazuje jak własne ciężkie doświadczenie i chorobę można przekuć w misję i ratowanie innych… Jestem pełna podziwu i uznania dla Terrie Hall.
teresa:
TAK MARZENKO PAMIETAM TERAZ TO TY MIAŁAŚ GO DODANE NA SOCJUM JAK JESZCZE TAM BYLIŚMY TAK PRZYPOMINAM SOBIE I TŁUMACZYŁAS GO ŚWIETNIE.PEWNIE JAK NAJBARDZIEJ JEST NA CZASIE.POZDRAWIAM MARZENKO. :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej